top of page

“Flirten met het leven” - Interview Sandra Jonkers


Onlangs hebben wij de eer gehad even een goed gesprek te voeren met Sandra Jonkers. Sandra staat bekend als een van de beste straatfotografen van Nederlandse bodem. Op 29 april is Sandra Jonkers aanwezig in RAW bij de opening van haar fototentoonstelling ‘Rotterdam en de Rotterdammers’.

Fotografie

Sandra Jonkers is 42 jaar oud en komt oorspronkelijk uit een klein Brabants dorpje. Samen met haar man is zij enkele jaren geleden verhuisd naar Rotterdam. Allebei zijn straatfotograaf en hoewel ze altijd samen op pad gaan, maken ze elk hun eigen werk.

Zoals vele fotografen, begint het verhaal van Sandra Jonkers met een kleine compact camera. “Ik begon eigenlijk een beetje door te krijgen dat ik het heel leuk vond om te fotograferen. Ik had zoiets van, misschien moet ik er iets verder mee doorgaan.”

Al snel liep ze tegen creatieve barrières aan door het gebruik van een compact camera. De keuze voor een spiegelreflexcamera was toen snel gemaakt. Sandra’s keuze voor straatfotografie was alles behalve moeilijk.

“Ik heb diverse richtingen qua fotografie uitgeprobeerd en dat vond ik eigenlijk vrij snel saai worden. Ik ben niet zo van de macrofotografie of landschapsfotografie. Ik zocht meer uitdaging en uiteindelijk ben ik om die reden op de straat terechtgekomen want daar is uiteindelijk waar de excitement te vinden is. Zo ben ik met straatfotografie begonnen en ik heb eigenlijk nooit teruggekeken om een andere vorm van fotografie te doen.”

“Flirten met het leven”

Sandra Jonkers is inmiddels geen onbekende meer in de wereld van fotografie en haar werk geniet in zowel binnen- als buitenland van waardering. Dit is te zien in publicaties in boeken, interviews en internationale exposities. Voor Sandra echter, zijn de hoogtepunten uit haar carrière als fotograaf de momenten waarop zij zich in haar element voelt.

“Mijn highlights zijn uiteindelijk vooral de momenten op straat zelf. De vluchtige, spontane korte ontmoetingen. Al is het zelfs alleen maar een blik van iemands ogen, of wat dan ook. Dat zijn voor mij de highlights.

Uiteindelijk, als je alles relativeert, is het ultieme moment gewoon het moment op straat zelf, aldus Sandra Jonkers. “Dat is ook heel moeilijk om aan een ander uit te leggen. Het is een soort van fling, een soort van flirten met het leven eigenlijk. Zo zie ik het.”

*Ook deel 2 van het interview met Sandra Jonkers is binnenkort te lezen op rawstreetphotogallery.com

Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Black Instagram Icon
  • Facebook Basic Square
bottom of page